Sjoelbakken komen in heel wat verschillende soorten en maten. Het zal je niet verbazen dat elke producent er zo een eigen model op nahoudt. Ook kan er nogal eens verschil zitten in het gebruikte materiaal. Sjoelbakken voor kinderen hebben nogal eens een kleiner formaat. Er worden ook zogenaamde mini-stenen geproduceerd, speciaal voor kleine kinderhanden. Er zit verschil in gebruikte motieven en in de hoogte van de opstaande randen aan zowel de zijkanten als achterkant. Maar een professionele sjoelbak moet aan bepaalde unieke eisen voldoen. Wel zo logisch, want tijdens een officieel toernooi moet er op een universeel model gespeeld worden om het spel zo eerlijk mogelijk te houden. We bespreken de details in dit artikel.
Afmetingen van de sjoelbak
Een wedstrijd sjoelbak heeft een lengte van 2.00 meter. Het bestaat uit een voor en achter gedeelte. Het achterste gedeelte, voorbij de poortjes, beslaat 40 centimeter. Je hebt een voordeel met een scheidslijn waarvoor je de sjoelsteen moet loslaten voor je deze over de baan laat glijden (een beetje zoals je ook een lijn hebt waarvoor je de bal moet loslaten als je gaat bowlen). De bak, vanaf deze streep tot en met het deel voorbij de poortjes (van 39 centimeter), is 157 centimeter lang. Dat betekent dat je 43 centimeter hebt waarop je de steen kunt schuiven. De breedte van een wedstrijdsjoelbak is 41 centimeter. De opstaande wanden zijn elk 12 millimeter dik. Je hebt vier poortjes, altijd met dezelfde volgorde: 2, 3, 4, 1. Elk van deze poortjes is 6 centimeter breed. Tussen de poortjes zijn de schotten 3.4 cm. de schotjes links van de 2 en rechts van de 1 – helemaal aan de buitenzijde dus – zijn 2.2 cm breed.
Uitvoering van een professionele sjoelbak
Een goede professionele sjoelbak is extra stevig uitgevoerd en gemakkelijk mooi glad te houden. Het is belangrijk dat het speelveld mooi glad is. Niet alleen omdat de schijven er dan goed overheen glijden, maar ook omdat dit het eerlijkst is en de individuele hand-oogcoördinatie zo goed mogelijk tot zijn recht komt. Professionele sjoelbakken hebben 30 sjoelstenen. Deze zijn stuk voor stuk schuin gedraaid. Dat houdt in dat ze de ondergrond op een zo klein mogelijk oppervlak raken, waardoor de wrijving (weerstand) bij het schuiven minimaal is.
Sjoelregels en scoreformulier
Sjoelen gebeurt in 3 rondes. In de eerste ronde zijn alle stenen in het spel, daarna de stenen die nog niet gebruikt zijn. Hoe je de punten bepaalt, is ook weer aan strenge regels gebonden. Voor het bijhouden van de scores maak je gebruik van een officieel scoreformulier. Sjoelen bestaat al sinds ongeveer 1600 en sinds 1900 in de vorm die nu bekend is. Waar wacht je nog op? Probeer sjoelen eens uit!
Laat een reactie achter